Signaculum del Pla de l’Horta: el nom de les persones

Un signaculum és un segell de bronze amb un nom personal que els romans feien servir per marcar alguna cosa. Veurem que hi ha un bon nombre d’hipòtesis sobre què es marcava amb aquesta mena de segells. Però anem per parts

El nostre signaculum és de bronze, de forma rectangular (7 x 2,5 cm) amb una anella per subjectar-lo i portar-lo penjat. Emmarcat per una caixa rectangular, hi figura el nom D · CALVIDI · AVRFLIANI, invertit per tal que en estampar-lo es llegeixi correctament, a l’estil dels nostres segells actuals de goma. Prové de la vil·la romana del Pla de l’Horta (Sarrià de Ter, Gironès) i es data dins del s. III dC.

Tal com és corrent en aquest tipus de segells, hi trobem els tres elements que componien un nom romà: el praenomen, nom personal, abreviat: D (de DECIMUS); el nomen, nom familiar (el nostre cognom): CALVIDUS i el cognomen, un sobrenom: AURFLIANUS. I el nom està escrit en genitiu, per indicar la propietat d’allò que es marcava:  De Decimus Calvidus Aurflianus.

Un treball de síntesi sobre 42 signacula trobats a la Gàl·lia Narbonesa planteja diverses hipòtesis sobre què es marcava amb aquests segells: teules o àmfores, però les marques sobre aquests productes ceràmics només en molt comptades ocasions semblen provenir d’un segell d’aquesta mena. També han estat identificats marcant blocs de plom. Sembla més probable que servissin per marcar els productes agropecuaris o artesanals que havien de ser comercialitzats. Un pa conservat carbonitzat a Pompeia, per exemple, porta una marca feta amb un signaculum. Fins i tot s’ha suggerit que podien servir per signar documents.

I per finalitzar, una anècdota. En el museu es conserva un signaculum d’Empúries amb el nom L · SEXTILI · CALLISTI (Lucius Sextilius Callistus). Va ser publicat com un segell de callista romà. Ai, el llatí...

Peces